Een ‘senioren-vriendelijke’ tuin saai en oubollig? Helemaal niet!

Veel mensen hebben echter een verkeerd beeld bij een ‘senioren- onderhoudsvriendelijk tuin’. Ze willen een tuin vol tegels, omdat ze denken dat dit makkelijk in onderhoud is. Als je dan uitlegt dat zo’n tuin stiekem best veel werk kost, snappen ze dat wel. Een border met bodembedekkers en groene planten die weinig onderhoud vergen, is een betere keuze.

Hierbij een aantal tips voor een senior vriendelijke tuin waar je aan kan denken:

1. Brede paden, minimaal 100 cm (= 1 meter) breed, liefst 120 cm

Ruimte om goed te lopen en  let er op dat je ook gearmd naast elkaar kunt lopen. Brede pad ook eventueel voor een rollator.

2. Toe aan nieuwe bestrating? Kies dan voor een grote tegel, bijvoorbeeld 60×60 cm

Deze ligt vlakker. Leg deze liefst zonder voegen, zodat er weinig onkruid tussen kan groeien. Of laat de voegen vullen met voegmortel. Let er bij aankoop wel op dat de tegels goed te onderhouden en wat stroef zijn.

3. Terras

Maak terrasjes waar je in het ochtendzonnetje en avondzonnetje kunt zitten. Schijnt de zon te hard, dan kun je op het terras van avondzonnetje ’s ochtends in de schaduw zitten en visa versa. Zorg ook dat het terras uit de wind ligt.

4. Geen verschillende hoogtes in de tuin. Als deze er wel is, vang dan het hoogteverschil op door een hellingbaan te maken

Dit is voor het eventueel struikelgevaar. Meer oneffenheden in de tuin vergroten struikelgevaar.

5. Buitenverlichting; Paden verlichten en een lamp bij de deur(en)

Belangrijk voor goed zicht en geeft ook een veiliger gevoel. Goede verlichting bij het terras om een boekje te lezen. Sfeerverlichting om bepaalde elementen uit te lichten zoals een mooie boom of beeld, dit maakt de tuin aantrekkelijk; ook in de winter.

6. Onderhoudsvriendelijke beplanting

Groen in de tuin vergt niet zoveel werk, als je de goede bodembedekkers, wintergroene heesters en siergrassen gebruikt. Deze blijven er ook nog eens goed uitzien.

7. Een groene haag kan onderhoudsvriendelijker zijn dan een schutting met klimplanten

Dit is omdat je de meeste hagen minder vaak hoeft te snoeien als een schutting met hedera en die ook nog woekert. Gebruik taxus, liguster of laurier als groene haag.

8. Gebruik verhoogde borders/bloembakken

Makkelijk bij te houden en u hoeft minder ver te bukken.

9. Gras

Grote tuin? Dan kan gras gemakkelijk, maar gebruik dan een robotmaaier voor minder onderhoud. Kleine tuin en je wilt gras in je tuin? Denk dan aan kunstgras.

10. Zichtlijnen

Vanuit huis wil je als je naar buiten kijkt ook wat zien en beleven. Dit kan met een bloeiende struik, waterornament, mooi beeld of mooi boom waar vlinders, vogels en insecten op af komen.

 

 

Veel succes met het aanpassen van de tuin. Samen jullie wensen voor een senior vriendelijk tuinontwerp bespreken? Neem vrijblijvend contact op voor mijn werkwijze.