KerstverlichtingNu we weer de donkere dagen in gaan voor de Kerst is het juist gezellig en mooi om de tuin bij je woning te betrekken met licht. Nu voor de feestdagen kun je het nog feestelijker maken en nog meer lampjes toevoegen.

Dus hierbij een aantal tips voor de aankleding voor de feestdagen:

 1. Denk aan de veiligheid, dus gebruik alleen verlichting die geschikt is voor buiten.
  Goede buitenverlichting herken je aan de code IP44 of aan het icoontje van de waterdruppel in een driehoek. Zo weet je zeker dat de strekkerverbindingen, voedingsadapters en het lichtsnoeren tegen vocht en vorst kunnen.
 2. Denk aan de energiekosten; Gebruik een timer of schakelaar.
  Handig, dan hoef je geen ronde te lopen om alles uit te doen voordat je gaat slapen. Het voorkomt trouwens ook sluipverbruik. Houd ook rekening met het aantal Watt dat je wilt en kunt verbruiken. LED-verlichting verbruikt minder en geeft minder warmte af. Subtiele kerstverlichting ziet er vaak beter uit dan een bonte verzameling van lichtjes. Leuk bij je veranda of overkapping, een mooie boom, een standaard boven de tuintafel, een haag ed.
 3. Wat voor soort verlichting kerst?
  Je hebt zoveel verschillende soorten, maar zorg in ieder geval dat je buren geen last hebben van het knipperende licht van jouw tuinverlichting. Het mooiste vind ik nog warm licht voor de kerstverlichting. Je hebt deze in ijspegelverlichting aan een rand van een overkapping, netverlichting over de struiken en bomen of gewone verlichting om over een haag te leggen. Je kunt ook verlichting kopen die kan blijven in de tuin, zoals een mooie grondspot die de wintergroene boom uitlicht. Of zet een echte kerstboom buiten in een pot met verlichting erin, geen last van de naalden binnen.
 4. Test eerst de lampjes.
  Je zal maar net alles opgehangen hebben en je komt er dan achter dat de verlichting het niet doet, dan is je zin meteen over en het komt je humeur niet ten goede.
 5. Ophangen verlichting doe dit met droog weer en niet als het regent of vriest.
  Gebruik een stevige ladder en als het kan, doe het met iemand samen. Zorg dat er niemand over snoeren kan struikelen.
 6. Begin met de kerstverlichting bij het stopcontact die je wilt gebruiken, zodat je straks niet een snoertje te kort komt.
 7. Maak er geen bonte kermis van subtiel is wel het mooiste.
  Veranda of overkapping, een mooie boom, een standaard boven de tuintafel, een haag ed.

KerstverlichtingVeel succes en vooral veel voorpret alvast voor de feestdagen en daarna heerlijk genieten met een kop chocomel met een toef slagroom voor het raam.

Fijne dagen, Caroline