Door het aanhoudende warme weer, gaan sommige planten alweer opnieuw in knop of ze bloeien langer door. Nu is het wel langzamerhand tijd om te beginnen met verpoten en scheuren van vaste planten, maar er is nog meer te doen in de tuin. Daarom een paar handige tuintips voor het najaar.

Voorjaarsbollen planten

bloembollen planten in het najaarVanaf september tot eind december kun je nog voorjaarsbollen planten. Plant ze voor de eerste nachtvorst in een mooie pot of juist in oude rieten mand die je toch niet meer gebruikt. Plant de bloembollen in lagen eerst de grotere bloembollen als tulpen en narcissen en daar bovenop de vroege bloeiers zoals sneeuwklokjes en krokussen. Of een keer iets anders; plant kleine bloembolletjes zoals krokussen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes aan de buitenkant van een schutting, leuk als er iemand voorbij loopt of fietst.

Grasveld

Nu het gazon wat minder snel groeit, wordt het ook gevoeliger voor beschadigingen. Stel daarom de maaibladen van de grasmaaier iets hoger af. Eventuele kale plekken kunnen nu opnieuw ingezaaid worden en verwen je grasveldje met najaarsmest.

Controleer de boombanden

Heb je jonge boompjes in de tuin staan? Dan is het nu tijd om de boombanden na te kijken. Zorg dat de band niet te strak zit en in de boom groeit. En verwijder of vervang deze indien nodig.

Planten scheuren en poten

De aarde is nu nog warm en het regent nog genoeg, dus kan je nu mooie planten vermeerderen door ze te scheuren. Dit vergt wel wat tijd, maar is niet moeilijk.

Zorg ervoor dat je, daar waar je de nieuwe plantjes zet, de bodem eerst verbeterd. Steek dan de plant die je mooi vindt uit de grond, schud de aarde van de wortels en steek de pol (de kluit met de wortels en aarde) door midden. Steek als het mogelijk is de pol nog een keer doormidden. Nu heb je vier nieuwe planten, gratis! Poot ze weer terug in de grond die je al hebt verbeterd en geef ze wat water. In het voorjaar schieten ze weer de grond uit.

Bijna alle vaste planten kun je scheuren, soms zie je ook uitlopers aan de plant dan zijn dit de nieuwe plantjes en zet je deze terug in de bemeste grond. Maak een foto en aantekeningen waar je de nieuwe stekjes zet. Veel succes.

Bestel planten met kale wortel

Planten als rozen, maar ook haagplanten en andere heesters zijn heel voordelig aan te schaffen als ze zonder grond geleverd kunnen worden. Dit wordt ‘op kale/blote wortel’ genoemd. Leveren zonder kluit kan alleen als de planten in rust zijn, dus vanaf het najaar tot het voorjaar. Het scheelt echt veel in de kosten. Dus bestel ze nu.

Snoeien hagen 

Als het kan snoei nu nog de hagen, zodat ze nog iets kunnen groeien en mooi strak de winter ingaan.

Tuinverlichting

Tuinverlichting heeft echt toegevoegde waarde. In de winter om goed zicht te hebben waar je loopt en vooral ook nu het donkerder wordt toch nog te genieten van je tuin. Dus kijk goed waar de functionele verlichting en sfeerverlichting hoort te komen.

 

Meer tuintips voor het najaar of algemeen advies nodig?

Zijn er twijfels en wil je graag advies? Bel of mail naar PLATAAN12, dan kijken we samen wat je het beste kunt doen.