Juni is de maand dat er veel groeit en bloeit in de tuin en misschien kun je zelfs al wat groente en fruit oogsten om van te eten. En mocht je op vakantie gaan, dan is dit de maand om iemand te vragen voor je tuin te zorgen. Onderstaand lees je wat je allemaal in de maand juni kan doen in je tuin, naast genieten van de zon, kleuren en geuren.
Gazon
- Maai het gras eens in de vijf tot zeven dagen; laat het vooral niet te lang worden. Let op dat je juist het gras niet te kort maait bij droge en zonnige periodes, het gras verbruint dan eerder. Bij extreem droog weer niet maaien.
- Steek de kanten van het gazon bij.
Planten
- Zet plantensteunen bij hoge, vaste planten.
- Plant begin deze maand dahlia’s en andere zomerbollen in potten om daar straks vrijkomende plaatsen in de border mee op te vullen. Zaai tussen nu en eind juli tweejarige planten voor de bloei het jaar erop.
- Nog snel wat eenjarige zomerbloeiers zaaien op plekken waar bollen stonden en andere plekken die vrij komen.
- Is de tuin toch nog wat kaal? Dit is hét moment om planten te kopen, want straks is het misschien te warm.
Planten verzorgen
- Check iedere dag of de planten in potten water nodig hebben. Giet na een regenbui het water uit sierpotten zonder afvoergaatjes. Controleer of water nog goed kan weglopen uit de potten en bakken, afvoergaatjes vrij maken en potten en bakken op speciale potvoetjes zetten zodat ze een eindje van de grond komen te staan.
- Geef planten die afgelopen weken de grond in zijn gegaan extra water, niet als het een flinke periode geregend heeft.
- Bind jonge scheuten van braam en framboos aan een draadframe.
- Rozen bijmesten waarin vooral de sporenelementen en met name magnesium niet mogen ontbreken. Speciale rozenmest voldoet aan die eisen. Let bij rozen vooral op sterroetdauw (zwarte vlekken) en meeldauw (het wit) en bestrijd deze schimmels direct als ze optreden.
- Zomerbloemen bijvoeden. In juni groeien deze sneller door dan in mei. Je kunt ze nu dus nog gerust kopen en zult er maanden plezier van hebben. In de standaard bemeste potgrond waarin je ze plant, zit maar voor zes weken voeding. Geef ze na die zes weken wekelijks voeding, want zomerbloemen leveren een enorme bloeiprestatie en dat kost veel energie die uit de voeding (en de zon) moet komen.
- De rozenstruiken bereiken nu het hoogtepunt van hun bloei en dat kost kracht. Daarom eind deze maand extra bemesten met speciale rozenmest.
- Bedek de grond rond boompjes op stam in de pot. Gebruik hiervoor grind, schors of keien. Dit houdt de snelle uitdroging van de grond tegen.
- Houdt klimplanten in de gaten, deze groeien nu sneller. Bindt ze op tijd vast.
- Wieden: doe dat voordat je de sproeier aanzet. Het met wortel en al verwijderen van onkruid gaat het makkelijkste als de grond droog is.
Snoeien
- Knip de hagen het best voor de langste dag in vorm.
- Snoei indien nodig de groenblijvende sneeuwbal (Viburnum tinus).
- Kort uitgebloeide bosrank (Clematis) na de bloei eventueel wat in.
- Verwijder uitgebloeide bloemen van de sering.
- Knip de uitgebloeide bloemen van Salvia terug, zodat ze een tweede keer gaan bloeien.
Vijver
- Vul de vijver bij op warme dagen (alleen met kraanwater want water uit een regenton is te zacht en daardoor te zuur).
- Haal draadalgen uit de vijver. Laat het dan eerst 24 uur op de kant liggen, zodat salamanders en andere waterdiertjes eruit kunnen ontsnappen.
Aanleg en inrichten
- Maak wat ruimte vrij voor een opblaasbaar zwembad of zwem je veel en heb je de ruimte denk dan eens aan een echt zwembad / zwemvijver in je tuin.
- Beits houten schermen, tuinhuizen of tuinmeubelen in een andere kleur.
- Richt een zaai- en planthoekje voor de kinderen in.
- Zorg voor een schaduwdoek boven het terras of een ander soort buitenzonwering.
- Zet een vogelbadje neer. Een grote schotel met water is al voldoende. Vogels kunnen hier heerlijk van genieten en jijzelf ook met het kijken ernaar.
- Vraag ruim vóór de vakantie wie je tuin wil verzorgen. Kijk voor vakantieonderhoud naar mijn andere tuintip pagina www.plataan12.nl/vakantietijd
Niet tevreden over je huidige tuin?
Kijk bij mijn portfolio voor inspiratie, of neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.