Nu in deze rare tijden werken / studeren we veel vanuit huis. Dan is het fijn als je een prettig eigen hoekje / kamer hebt in je huis. Je wilt je toch concentreren op je werk of studie. Je huis is niet langer alleen een plek waar je privé tijd doorbrengt maar ook de plek waar je geld verdient. Dat vraagt om het inrichten van een goede werkplek!

Werkplek

ThuiswerkplekOnverwachts werk je nu al weer een tijdje thuis en dat zal wel een tijdje zo blijven al is het voor 1 of 2 dagen in de week. Dan is het fijn dat je in huis niet zomaar gestoord wordt door je gezinsleden/huisgenoten en alles bij de hand hebt om te werken, zoals bureau, afsluitbare bergruimte voor je spullen, printer, stroomvoorziening, goede verlichting/ fijn daglicht ed.

Stel jezelf de vraag: Wat heb jij nodig om je werk goed uit te voeren? Kun je volstaan met een laptop, of heb je een vaste PC nodig? Zijn er documenten die afgesloten horen te liggen of heb je alleen kleine bureaubenodigdheden zoals nietmachine, pennen ed.? Welke ruimtes heb je in huis die fijn aanvoelen en nu niet of niet volledig worden benut?

Je kunt ook overwegen om niet één groot bureau te nemen, maar meerdere kleine bureautjes in verschillende ruimtes te plaatsen. Zo kun je regelmatig wisselen van omgeving. Wanneer het ergens te druk is, kun je een rustig plekje opzoeken. En heb je behoefte aan warmte en gezelligheid? Dan ga je bijvoorbeeld in de woonkamer zitten.

Niemand vindt het fijn om de hele dag aan hetzelfde bureau te zitten. Door variatie blijf je langer scherp en gemotiveerd!

Wel fijn om in huis op één vaste plek ruimte te hebben waar je je basisspullen kwijt kunt. Die ruimte is jouw basis en in die ruimte moet jij je prettig voelen. Hoe doe je dit?

Goede indeling

Een goede indeling van de ruimte is belangrijk; staat het niet te vol? Kun je ook nog andere persoonlijke spulletjes kwijt? Misschien kun je de ruimte ook nog benutten voor een hobby?

⇒ Advies, maak eerst een goede indeling op papier van de ruimte voordat je verder gaat met de inrichting ervan.

Meubels

Het is belangrijk dat de tafel en stoel goed aansluiten op je houding van zitten. Dus tafel niet te hoog of te laag en een goede stoel, die je lichaam ondersteunt. Er zijn tegenwoordig hele mooie bureaustoelen te vinden en een mooie oude tafel kan ook als bureau functioneren.

Heb je nog een oude kast staan die je niet gebruikt? Dan kun je deze oppimpen met een kleurtje. In de kast kun je ook een afsluitbaar kastje zetten om de belangrijkste documenten in op te bergen. Ook een klein ladekastje op je bureau is handig om verschillende kleine spulletjes in op te bergen.

Kleur

Om die kamer verder optimaal vorm te geven maak je gebruik van kleur.

Kleur beïnvloedt onze gemoedstoestand en daarmee onze motivatie om lekker aan de slag te gaan. Met kleur geef jij de juiste sfeer in de ruimte die werkt op jouw gemoedstoestand. Dit motiveert jou om in die ruimte lekker aan de slag te gaan. Je hebt vast weleens iemand horen zeggen ‘groen maakt je kalmer’ of ‘van veel rood word je agressief’, maar zo simpel ligt het niet. Kleuren zijn zeer gecompliceerd en we hebben variatie en balans nodig in de kleuren in onze werkomgeving. Daarnaast moeten kleuren ook nog eens passen bij de ruimte.

Een felrode muur in een werkruimte werkt juist niet, maar felrode accenten op de muur werkt wel weer stimulerender dan een steriele witte muur. Met een mooi schilderij of één wand met fotobehang creëer je al snel een bepaalde sfeer.

⇒ Het advies luidt dus: kies een kleur waar jíj blij van wordt en breng deze in proportie ten opzichte van de ruimte aan.

Verlichting

Niets is fijner en beter dan natuurlijk daglicht. Veel mensen zijn geneigd om hun bureau in een hoek of tegen de muur te plaatsen, maar schuif hem eens voor het raam!

Daglicht zorgt voor de aanmaak en afbraak van melatonine en serotonine in je hersenen. Hierdoor voel je je wakker en opgewekt of juist slaperig. Het menselijk brein is ontwikkeld om te reageren op natuurlijk daglicht, waardoor we niet optimaal presteren in laag verlichte ruimtes. Zorg daarom dat je werkplek zoveel mogelijk daglichtinval heeft. Met raam-textiel, filter of blokkeer je direct zonlicht in je gezicht of op je computerscherm.

Naast daglicht is het voornaam dat je basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting hebt in de betreffende ruimte. Met basisverlichting verlicht je de volledige ruimte. Deze wordt meestal aan het plafond bevestigd met een plafondlamp of hanglamp.

Functionele verlichting is werklicht en is het meest van belang. Is er niet genoeg daglicht dan kun je het beste voor ‘koud’ LED licht kiezen. Denk aan wandlamp/bureaulamp met een LED lichtbron tussen 4000 en 5000 Kelvin. ⇒ Tip: Zorg dat deze ook dimbaar is zodat je het ook een beetje sfeervol kan maken.

Accentverlichting is de laatste stap, deze is om de werkruimte gezellig te maken, dus een schilderij uit lichten. Dit kan met plafondspot of schilderijverlichting.

Aankleding

Om de ruimte nog meer sfeer te geven voeg je planten toe; dit geeft kleur en textuur aan de ruimte. Doordat je buiten naar binnen brengt, voel je je minder opgesloten. Hierdoor voel je je prettiger en relaxter en ben je beter gefocust. Daarnaast verbeteren planten de kwaliteit van de lucht in de ruimte.

Ook persoonlijke spulletjes die je dierbaar zijn, kun je op wandrekken een mooi plaatsje geven zodat het echt jouw persoonlijke plekje wordt in huis en niet alleen als een werkplek aanvoelt.

Veel succes met het inrichten van een heerlijke prettig werkplek in je huis.

Heb je nog meer tips nodig of wil je dat ik eens langs kom om te bespreken wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op. Ik kom graag een keertje langs.