Het is een heerlijke zomer geweest, maar de dagen beginnen weer korter te worden en nu zit je in een mooie tuin, maar zonder goede tuinverlichting of helemaal geen verlichting. Tuinverlichting is een essentieel onderdeel van je tuin. Met tuinverlichting kun je optimaal genieten, alle seizoenen van het jaar.
Begin je met het veranderen van je tuin? Neem dan meteen de verlichting mee in het tuinontwerp. Is dit niet het geval en is je tuin helemaal klaar? Dan zijn er ook mogelijkheden hoor om tuinverlichting toe te passen. Alleen is het dan meer werk en staat je tuin weer een beetje op zijn kop. Of je kunt denken aan tuinverlichting op zonne-energie.
- Opnemen in het tuinontwerp
Laat je een tuinontwerp maken, laat dan meteen een verlichtingsplan erbij maken. Dit voorkomt dat de tuin weer overhoop gehaald moet worden.
- Uitzetten waar en wat
Begin eens te kijken waar je het licht wilt hebben in je tuin. Let daarbij goed op hoe de paden zijn verlicht, je terras en wat je ziet vanuit je huis zoals de woonkamer.
- Verschillende soorten verlichting
Je hebt verschillende soorten verlichting. Verdeel daarom de tuinverlichting in zones, bijvoorbeeld in functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Sluit elke zone aan op aparte lichtcircuits die je afzonderlijk met een schakelaar aan en uit kunt doen. Het liefst vanuit het huis te regelen. Dan kun je deze gemakkelijk aandoen als het regent of als het koud is buiten. Je zorgt dan bovendien dat de verlichting niet voor niets hoeft te branden.
- Sfeer
Welke sfeer wil je bereiken? Modern krijg je met wit licht, romantisch met geel licht.
- Soort lampen
In tijden van dure energieprijzen ook belangrijk. Kan het met zonne-energieverlichting en wat voor soort lampen gebruik je. Zacht licht geeft het mooiste effect en kost minder stroom dan fel licht. Vooral als je een spaar- of ledlamp neemt.
- Effect
Zorg voor een mooi effect door contrast tussen licht en donker. Breng daarom niet te veel verlichting aan. Licht je tuin hier en daar uit en zorg dat je achter in je tuin ook een lichtpunt plaatst, dit geeft een ruimtelijk effect. Gebruik een grondspot om een mooie boom of vrijstaande heester uit te lichten.
- Verblinding
Plaats tuinverlichting zo dat ze niet verblindend werken. Houd daarom rekening hoe je de tuin in kijkt. Zorg ook dat de buren geen last hebben van jouw tuinverlichting en dat de spots niet tot in hun tuin schijnen.
- Inbrekers
Goede verlichting rond de woning schrikt inbrekers af. Dit kun je doen op de juiste plaatsen met een bewegingsdetector.
- Voordeur
Sfeervol en praktisch is een lichtpunt bij de voordeur. Met een tijdklok (licht en donker) schakelaar zal deze nooit onnodig blijven branden.
- Soort tuinverlichting
Er is veel te koop aan tuinverlichting, maar denk aan duurzaamheid, energiebesparende verlichting, zonne-energielampen ed.
Met inzetten van deze tips zal je nog meer genieten en gebruik maken van je tuin. Veel succes en wil je meer informatie neem dan contact met me op www.plataan12.nl/contact.