wintertip 2

Heb je alle niet winterharde planten goed ingepakt of eventueel naar de berging verhuisd? Vergeet niet om ook andere zaken in de tuin te beschermen: de buitenkraan, de tuinslang, de regenton… Tap de kraan af en zorg dat al het water uit de leiding is. Laat de tuinslang helemaal leeglopen en berg hem op, evenals niet vorstbestendige gieters en potten. Lees hieronder ook mijn andere wintertips.

Vergeten bloembollen

Een paar vergeten zakken bloembollen tegengekomen of gewoon geen tijd gehad om ze in de grond te zetten? Voorjaarsbloeiende bloembollen kun je in principe tot ongeveer half december nog poten, mits het niet vriest. Is de grond wel bevroren? Plant de bollen dan in potten, in potgrond met grit erdoor, en zet ze in de schuur of op een beschut plekje dicht bij huis. Zo kan de wortelvorming toch op gang komen en heb je in het voorjaar toch vrolijk bloeiende bollen op pot.

Bomen snoeien

wintertipSommige bomen waarvan de sapstroom al vroeg op gang komt, zoals esdoorn, haagbeuk en notenbomen, snoei je direct aan het einde van de herfst. Maar de meeste kun je in de winter onder handen nemen. Doe dit op een droge, vorstvrije dag. Snoei altijd met scherp en schoon gereedschap en begin met dode takken of takken die tegen elkaar schuren. Snoei ook nooit te veel in één keer; de boom of heester reageert hierop door veel opgaande scheuten te produceren.

Laatste wintertip

Ook niet te vergeten! Hoewel we nu weer veel binnen zitten, willen we straks in het voorjaar wel weer volop genieten van onze tuin. Dus is het nu hoogste tijd om te kijken wat je in je tuin wilt veranderen. Heeft jouw tuin alleen een update nodig? Andere tuinplanten? Of wil je de tuin helemaal veranderen?

Heb je hierbij advies nodig? Laat het even weten, wie weet kan ik je helpen. www.plataan12.nl/contact